Wie zijn wij ?
Een stukje geschiedenis...
Waar zijn wij ?
Onze producten

Ijsblokjes
Gebroken ijs
Droog ijs
Blokken ijs

Onze raadgevingen
Onze diensten
Onze troeven
Onze ideeën
Uw bestellingen

Een stukje geschiedenis...


Het was in 1874 dat twee ijsspecialisten, de heren Craninckx en Metzger, zich verenigden om de toekomstige (nu ‘oude’) IJskelders van Brussel in de gemeente van Sint-Gillis op te richten. Negen miljoen kilo ijs werd tijdens de winter van 1875 opgeslagen. Dit ijs was afkomstig van de bronnen in de overvloedig overspoelde weides.

Een andere bron voor het ijs was het bronwater afkomstig van de vijvers van Elsene, Watermaal-Bosvoorde en zelfs de moerassen van Boondael, hoewel in het begin het ijs voornamelijk van Noorwegen afkomstig was. De grote IJskelder van Sint-Gillis heeft beetje bij beetje de stadsijskelders gevoed, die in opdracht van de plaatselijke overheden werden gebouwd.

Een ander groot distributienetwerk betreft ontelbare plattelandsijskelders, die over het algemeen vlakbij vijvers of poelen werden gebouwd en die tot de standaarduitrusting behoorden van de grote meerderheid van de kastelen. Deze "individuele koelkasten" hadden een gemiddelde inhoud van ongeveer 50m3, met uitzonderingen die aanzienlijke afmetingen konden bereiken.

In Vlaanderen en in Wallonië getuigen ijskelders door hun aantal van de ontwikkeling van de horecasector. Men kende niet alleen de therapeutische werking van het ijs, maar ook zijn gebruik in de wetenschappen in het algemeen. Een gewone ijskelder bestond hoofdzakelijk uit een kuil en een min of meer lange en kronkelende toegangsgang en was oorspronkelijk bestemd voor de bewaring van het ijs voor later gebruik.

Naargelang de behoeften werd het ijs vervolgens bij de slagers, brouwers, ijsverkopers en bakkers geleverd met behulp van paard en kar. Dit is trouwens de reden waarom de oude IJskelders zich in Sint-Gillis bevinden : het was gemakkelijker voor de paarden om met een geladen kar af te zakken naar het centrum van de stad en om met een lege kar terug naar boven te trekken dan omgekeerd.Toen de oude IJskelders van Brussel, die de naam aan de straat hebben gegeven, hun activiteiten in 1993 stopten, besloot Pierre Jacques om op het huisnummer 38 de productie van ijs voort te zetten.
De oude IJskelders van Brussel

© 2017 * La Glacière S.A. * Rue de la Glacière, 38 * 1060 Brussels
Tel : 02/534.40.03 * Fax : 02/534.92.18 * VAT : BE 0451.170.160 * Mail us